Groente als vlees bereiden

Het nieuwe vlees
Vleesvervangers als paddenstoelenburgers of sojaschnitzels, dat vindt de horecaprofessional geen uitdaging. Er zijn creatievere bereidingswijzen van groente die vlees moeiteloos doen vergeten. Welke technieken en producten gebruiken de creatieve vega-chefs om meatlovers en flexitariërs die op zoek zijn naar comfort food in de watten te leggen?

Grill, baby, grill

Inkoppertje. Wie een mooie umami-smaak met decoratief grillstreepje wil kan groenten gewoon op de barbecue of in de grillpan bakken. Ook op de Big Green Egg of een andere barbecue waarop de temperatuur goed geregeld kan worden is het eenvoudig om groenten een mooie houtskoolsmaak en een krokante structuur mee te geven.

Carpaccio

De keukenklassieker uit de jaren negentig leent zich perfect voor bereidingen met groente. Carpaccio van gepofte biet bijvoorbeeld is aards, lichtzoet en heeft een geschikte structuur. Een voorgerecht dat ook qua kleuren van het bord spat. Een dressing op basis van een goede balsamico geeft een balans in smaken, noten of de klassieke pijnboompitten zorgen voor een krokant element.

Groentetartaar

Tartaar is eigenlijk niets meer dan gemalen vlees waarbij kruiden het grootste deel van de smaak leveren. Dat kan natuurlijk net zo makkelijk met groente. Een Noord-Afrikaanse linzentartaar met pompoen, munt en komijn ziet er mooi uit en smaakt fantastisch.

Gehaktbal

Kikkererwten, linzen en paddenstoelen zoals oesterzwammen behoren wat voedingswaarde betreft tot de bekendste vleesvervangers. De structuur van deze producten leent zich ook nog eens goed om er gehaktballen van te maken. Met een goede kruidenmix kun je niet alleen de bite, maar ook de smaak van een gewone gehaktbal goed benaderen. Wat paneer of broodkruim helpt bij het creëren van een mooi knapperig korstje.

Biefstuk van watermeloen

De Spaanse topchef Andoni Luis Aduriz serveerde jaren geleden al watermeloen die hij eerst in de oven gaarde op tachtig graden. Doordat het vocht uit de watermeloen verdampt krijgt het een vlezige structuur. Watermeloen van de barbecue is een zomers topgerecht, zeker in combinatie met haloumi van de grill.

 

Op zoek naar verrassende recepten met meer groenten voor op je menukaart?

Download hier het receptenboekje met vegetarische hardlopers!



Meer inspiratie?

Schrijf je dan nu in voor Boost. De nieuwsbrief over groente!


4 x smullen zonder schuldgevoel
Nieuws
4 x smullen zonder schuldgevoel
Interview met Pim Zuethoff - LOC7000
Nieuws
Interview met Pim Zuethoff - LOC7000
Door op 'Ik ga akkoord' te klikken, accepteert u het gebruik van cookies om technische redenen, voor statistische analyses en voor het beheren van webverkeer (analytische cookies), het delen van informatie met adverteerders op andere websites en voor het aanbieden van relevante inhoud (targeting cookies) die overeenkomst met uw interesse (custom cookies). Bonduelle Foodservice Benelux heeft haar beleid voor gebruikersprivacy en gegevensbeheer aangepast. Klik hier voor meer informatie.